Bahan-bahan
- 7 keping cheddar cheese (kira-kira 28g satu slice)
- 200ml susu segar/susu cair
- 4 biji telur
- 75gm tepung naik sendiri
- 75gm butter
- 100gm gula halus
- 1/2 sudu teh cream of tatar
Cara Masakan
- Koyakan cheese kecil-kecil dan campurkan bersama susu. Masak dengan api perlahan dan kacau selalu.
- Bila dah hancur masukkan butter sehingga cair, tutup api dan sejukkan.
- Asingkan putih dan kuning telur di dalam bekas yang berlainan.
- Pukul putih telur bersama gula dan cream of tatar sehingga kembang dan meringue(bertanduk).
- Kemudian pukul kuning telur hingga kembang dan masukkan adunan cheese tadi (ditapis)
- Masukkan tepung sedikit-sedikit serta kacau perlahan-lahan sehingga sebati.
- Kemudian masukkan adunan putih telur tadi dan kaup balikkan adunan sampai sebati.
- Lapikkan loyang dan sapu dengan sedikit butter.
- Letak loyang dalam bekas berisi air panas.
- Panaskan oven 150 ⁰C selama 10 minit dan bakar dalam 1 jam atau mengikut kepanasan oven masing-masing.
Selamat mencuba semua. Semoga keluarga anda harmoni dan bahagia selalu. Selamat berhujung minggu bersama keluarga tersayang.
Sumber resepi dan gambar: Resepi bonda