Ahad, 15 Mei 2016

Resepi adik beradik roti arab.

15/05/16 12:50:43 PTG:
Fathayir 
2 cawan tepung
2 sudu besar gula
2 sudu besar yis 
Sedikit garam
3 sudu besar susu tepung
2 cawan air suam
-Gaul semua bahan di atas. Tutup doh dan simpan di tempat yang bersuhu suam dalam 10 minit sehingga doh naik.
-Bila doh dah naik, masukkan lagi 3 cawan tepung dan 1/2 cawan minyak. Adun doh sehingga sebati dan simpan lagi dalam 10 minit sehingga doh naik.
-Adun doh lagi sekali. Ambil dalam segenggam doh dan mula bentukkan mengikut citarasa bersama inti yang telah disediakan. 
-Masukkan dalam oven bersuhu 180c selama lebih kurang setengah jam.
-Siap dan boleh hidang. Sesuai untuk dimakan setiap masa.
*Susu tepung dan air suam di atas boleh digantikan dengan 2 cawan susu segar suam.
15/05/16 12:52:33 PTG: Hari tu Fatin bubuh cheese campur zaitun dan daun pudina. Hari ni bubuh inti daging dan inti ubi kentang berempah.
15/05/16 12:53:53 PTG: Doh yang lebih boleh balut dalam cling wrap dan simpan dalam freezer. Bila nak guna thawed je. Doh akan kekal lembut.

Tiada ulasan: